Reikis historie

Den mest kendte version er nok Hawayo Takatas, kvinden der introducerede Reiki i USA. Nu er der siden midten af halvfemserne kommet ”nye” oplysninger frem fra Japan, som viser, at fru Takata muligvis har pyntet lidt på nogle detaljer i fortællingen for at gøre Reiki mere spiselig for amerikanere. Vi skal huske, at der blev set kritisk på alt, hvad der kom fra Japan lige efter Anden Verdenskrig. For eksempel plejede hun at sige, at grundlæggeren, Mikao Usui, var en kristen munk, som underviste på en kristen drengeskole i Kyoto. Der findes ingen beviser for disse påstande, og Usui ligger faktisk begravet på et buddhistisk gravsted. Derfor er chancen for, at han var kristen, forsvindende lille.

Her følger en kort version ud fra de fire vigtigste personer (Stormestre) indenfor Reiki.

Mikao Usui

Født i 1865, grundlagde han Reikihealingen i starten af 1900-tallet efter en åbenbaring/vision, han fik i forbindelse med en 21 dages meditation på et helligt bjerg i nærheden af Kyoto, Kuruyama. Han nåede at indvie cirka 2.000 personer, heriblandt 17 Reikimestre, inden han døde i 1926.

Chujiro Hayashi

Den vigtigste af de 17 Mestre er Chujiro Hayashi. Cirka 95% af alle mennesker, der har lært Reiki, kommer gennem denne linje. Hayashi var læge og kaptajn i den kejserlige marine og træt af at skulle lappe soldater sammen blot for at sende dem tilbage til fronten. Efter sin indvielse til Reikimester besluttede han sig for at vie sit liv til udbredelsen af denne healingsform. Han åbnede en klinik i Tokyo, hvor folk kunne modtage healing, og samtidig kunne han holde øje med dem som alm. læge. Det er Hayashi, der har systematiseret håndstillingerne, og på hans klinik var behandlinger med flere healere på en klient (og kortere behandlingstid) meget udbredt praksis. Han blev født i 1879 og døde i 1940.

Hawayo Takata

1900-1980. En amerikansk kvinde af japansk herkomst med bopæl på Hawaii. Blev helbredt for kræft i Hayashis klinik i 1935 og var ansvarlig for udbredelsen af Reiki i USA og Canada. Sidst i halvfjerdserne rejste og underviste hun sammen med sit barnebarn, Phyllis Furomoto.

Phyllis Furomoto

Født i Dallas, Texas overtog hun rollen som Stormester efter Takatas død i 1980. Frigav i 1988 retten til at indvie Reikielever til alle Mestre med stor erfaring. Dette førte til en eksplosion i Reikis udbredelse over hele verden. Det gode er, at rigtig mange mennesker nu udøver Reiki. Det mindre gode er, at der nu findes så uoverskueligt mange retninger, at Reiki i nogle grene er blevet helt udvandet. De sidste mange år af hendes liv “delte” hun titlen som Stormester med Paul Mitchell.
Inden Phyllis’ død i marts 2019, har hun videregivet faklen til Johannes Reindl fra Østrig.

“Honour your parents, teachers and elders”…
Jeg vil gerne ære Phyllis Furomoto, Hun døde sidst i marts 2019, efter længere tids sygdom. Jeg har været heldig, at møde hende flere gange, få undervisning af hende og opleve hendes inspirerende væsen. Æret være hendes minde. 

Reiki i Danmark

Reiki blev introduceret i Danmark i 1984 af Birgit Stephensen, elev af Phyllis Furomoto.

Reiki Alliance International.

Reikimesterforening, som har til formål at udbrede Reiki i den form, som Hawayo Takata introducerede det i Vesten. Foreningen er også stiftet, for at mestrene kan støtte hinanden i arbejdet med Usui Shiki Ryoho, som er Reikis officielle navn. Det betyder ”Usuis System for Naturlig Healing”.

I 1982 mødtes de mestre, som Hawayo Takata og Phyllis Furumoto havde indviet, på Hawaii. Her blev Phyllis Furumoto officielt anerkendt som Hawayo Takatas efterfølger. Et år senere, I 1983, blev Reiki Alliance stiftet. Medlemmer af Reiki Alliancen mødes hvert år til en konference over flere dage for at udveksle erfaringer og inspirere hinanden.

Jeg har været medlem af Reiki Alliancen siden 1991.

Reikis 5 Principper

Dick Nijssen

Min egen Reikimester er Dick Nijssen fra Holland, elev af Phyllis Furomoto og Michael Hartley.
Sjov detalje: da vi var i starten af 20-erne, boede vi i samme bofællesskab (i Rotterdam) med andre mennesker, der dyrkede TM-Sidhi program…

En mere udbredt  historie om Reiki fra Usui til nu, finder du her (downloader en pdf)

(Gengivet med tilladelse af Reikimester Svend Bech Kristensen)